BREZOI

Câștigătoarele categoriei LOCALITĂȚI TURISTICE: TOPLIȚA | DĂRMĂNEȘTI | BREZOI

BREZOI

Brezoi este un oraș în județul Vâlcea, format din localitatea componentă Brezoi (reședința) și din satele Călinești, Corbu, Drăgănești, Golotreni, Păscoaia, Valea lui Stan, Vasilatu și Văratica. În localitatea Brezoi se pot practica: turismul cultural-istoric (situl arhelogic de la Valea lui Stan), turismul monahal, ecoturismul, turismul științific (Parcurile Naționale Cozia și Buila-Vânturarița), cicloturismul, turismul de evenimente, turismul activ (sportiv, de vânătoare și pescuit). Accesul se poate realiza pe cale rutieră, feroviară (Gara Lotru), aeriană (aeroportul de la Sibiu se află la circa 83 km). Zona s-a dezvoltat constant în ultimii ani din punct de vedere turistic, în prezent existând peste 397 de locuri de cazare în unități clasificate de la 2 la 4 stele. Potrivit statisticilor întocmite de Centrul de vizitare a Parcului Național Cozia – Brezoi, în anul 2020, Parcul Cozia (din zona Brezoi) a fost vizitat de 150.000 de turiști. Brezoiul este un oras de munte, mic, circa 7000 de locuitori, situat în Carpatii Meridionali la confluenta Lotrului cu Oltul, la o altitudine medie de 400 m si la o distanta de 200 km de Bucuresti, 70 km de Sibiu, 35 km de Rm. Vâlcea. El constituie punctul de plecare pentru numeroase trasee turistice marcate ce strabat muntii Lotrului, Capatânii si masivul Cozia.

De asemenea, Brezoiul este o excelenta «baza» de plecare în calatorii mai lungi spre vechile burguri transilvane sau spre mânastirile Olteniei. Orasul este inconjurat de paduri si vai în care sunt raspîndite sate sau locuinte sezoniere – asa numitele « odai » care pastreaza înca izul arhaic al vietii taranilor din zona montana si submontana. În paduri pot fi întîlnite frecvent toate speciile de vânat mare de la noi din tara: urs, lup, mistret, cerb, caprior, capra neagra, râs. Lacurile de acumulare si vaile adiacente sunt populate cu speciile de pesti specifice apelor de munte: pastrav, clean, mreana, scobar, ce pot face deliciul unor partide de pescuit. Clima generoasa, montana, cu aerul curat, lipsita de vânturi puternice, de zile caniculare, sau de geruri naprasnice, constituie un foarte bun remediu împotriva surmenajului si stresului cotidian. Putem gasi zone cu microclimat aparte, ce nu s-a schimbat de mii de ani. Flora, foarte variata, abunda în specii rare sau unice.Floarea de colt o gasim aici la cea mai joasa altitudine din Europa (500 de metri).

Trasee turistice Brezoi Brezoi-Vf. Veveretul – Vf. Robu – Vf. Sterpul – Cabana Prejba – Rîul Sadului-Cabana Gîtul Berbecului – Vf. Negovanul – Șaua Buceci – Dealul Negru – Vf. Vatafului – Pascoaia. Traseu de durata medie 3-4 zile. Brezoi – Vf. Naratu – Lotrisor – Cabana Comanca – Baile Olanesti – Schitul Iezer – Schitul Pahomnie – Schitul Patrunsa – Schitul Izvoarele – Vf. Scânteia – Vf. Priota – muntele Gera-Valea Sasa – Saliste. Traseu de durata medie 5-6 zile. Circuit pe Valea Lotrului: Brezoi – Vf. Veveretul – Vf. Robu – Vf. Sterpu – Vf. Voinesita – Culmea Steflesti – Cabana Obârsia Lotrului – Statiunea Vidra – Vf. Pietrile – Cabana Petrimanu – Pasul Oltetului – Culmea Capatânii – Zmeuret – Plaiul lui Stan – Brezoi. Traseu lung -7-8 zile. Tara Lovistei: Brezoi – Draganesti – Copaceni – Perisani – Boisoara – Bumbuiesti – Gruiu Lupului – Racovita – Copaceni.Traseu scurt 1-2 zile. Brezoi – Varateca – Cabana Cozia – Manastirea Stânisoara – Manastirea Turnu – Varateca.

Fără o identitate turistică anterioară, un orăşel de munte a devenit capitală europeană a Blues-ului. Poate părea un paradox, ȋnsă fenomenul #BrezoiulLumii este acum descris ca o “utopie funcțională”. #BrezoiulLumii dispune de o serie de resurse care i-au atras recunoaşterea ca “oraş al muzicii”. An de an, zeci de evenimente muzicale sunt organizate aici, ceea ce necesită, desigur, infrastructură necesară ȋn a crea spațiul ideal pentru dezvoltarea turismului cultural si a turismului activ.

Primăria Oraşului Brezoi a ȋmbrățişat şi s-a dedicat pe deplin acestui statut, de gazdă a infuziei culturale, lansând proiecte de sprijin ȋn domenii conexe: “Mobilitate urbană durabilă” (construirea a 14 km de piste de ciclism ȋn imediata apropiere a locației BIBC şi achiziția de autobuze electrice); “Îmbunătățirea calității vieții ȋn Oraşul Brezoi” (ȋnființarea unui centru multifuncțional de tineret şi reabilitarea Parcului Central – ambele situate ȋn vecinătatea BIBC); “Îmbunătățirea infrastructurii educaționale şi reabilitarea spațiilor urbane” (extinderea facilităților educaționale prin construirea unei săli de sport moderne şi a laboratoarelor didactice competitive, precum şi reabilitarea unui număr de 16 străzi); Reabilitarea şi operaționalizarea Casei de Cultură Brezoi. Anul 2021 poate fi considerat moment istoric pentru turismul vâlcean, când la finalul anului trecut cifra de 1 milion de nopți de cazare în structurile hoteliere a fost depășită. Potrivit INS, pe primele 11 luni ale anului 2021, Vâlcea a atins 986.500 de nopți de cazare, plasând județul nostru pe locul 5 la nivel național, semn că Vâlcea este un județ de vacanță și nu de tranzit sau de sejururi scurte.

De altfel Vâlcea deține 5% din locurile de cazare din țară, în cele peste 600 de structuri hoteliere existente. Mai mult, la această oră se află în execuție și în proiectare alte 75 de astfel de unități, din care jumătate urmează a fi inaugurate în 2022.Cele mai multe noi locuri de cazare se construiesc la această oră în Călimănești, Obârșia Lotrului, Olănești, Ocnele Mari, Horezu și Brezoi. În orice caz Vâlcea a depășit Prahova, județul cu care concurăm direct pentru sejururile de vacanță, ambele județe având aceeași configurație geografică, cel din urmă având însă, avantajul distanței față de București. Brezoiul nu are încă tot potențialul turistic dezvoltat. Insa poziționarea ȋn Țara Loviștei, o zonă aproape virgină, care va beneficia în următorii 7 ani de viitoarea Autostradă Sibiu-Pitești, va pune altfel în valoare Valea Lotrului și Țara Loviștei, iar regiunea turistică a Oraşului Brezoi se va afla la doar 2 ore distanță de București. Și nu în ultimul rând, înființarea OMD din care Brezoi face parte, va duce această destinație turistică mai sus in clasament.

Vino la #BrezoiulLumii!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments