BANATUL MONTAN

Destinațiile anului 2021: ORADEA | BANATUL MONTAN | BRĂILA |
IAȘI | DELTA DUNĂRII | ȚARA MARAMUREȘULUI

BANATUL MONTAN

Călătorule de oriunde ai fi, dacă vrei să-ţi destinzi sufletul şi mintea şi să te apropii de natură, vino în Banatul Montan, în România.

Nu sta prea mult pe gânduri, doar alege ce vrei să vezi, de la oameni și locuri, la natură și aventură! Cu un farmec nespus te îndeamnă peisajul din Banatul Montan: „- Încă un pas, mai unul, hai şi aici, …mii de ademeniri şi cu farmec nespus.” (Virgil Birou).

De la cea mai compactă pădure virgină din Europa (Pădurea de făgete de la Izvoarele Nerei), la cea mai frumoasă (chiar și acum!) cascadă din lume (Cascada Bigăr) și la celelate cascade tot atât de frumoase (Beușnița, Șușara, Vânturătoarea, Moldovița de la cele mai lungi etc). De la cele mai lungi și frumoase chei din România (Cheile Nerei), la cel mai lung și spectaculos defileu al Dunării din Europa (Clisura Dunării, de la legendara Stâncă Babacia la măreția Cazanelor Dunării).

Nici o excursie nu va fi nici o clipă sub semnul grabei, ca să mai „bifezi” un nou obiectiv turistic, ci totul îţi aparţine, prin mersul pe jos, cu privirile lăsate să-şi facă de cap şi timp de popas şi vreme pentru un răsărit şi un apus de soare, pentru a te redescoperii pe tine însuţi.

Călătoria în Banatul Montan este o întoarcere în timp, cu atracții turistice unice și autentice. De la „zig-zag-ul” cu trenul nostalgiei pe prima cale ferată de munte de pe teritoriul României (Semeringul bănțean Oravița-Anina, 1863), la „o zi de moară” trăită în locul unde „se macină un timp fără timp” (Rezervația mulinologică a morilor de apă de la Rudăria). De la parfumul imperial al seriilor de la „Burgtheater” din Viena pe care-l simți atât de ademenitor când intri în primul teatru din România (Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, 1817), la emoția plimbărilor de seară în pași de vals prin valea fermecată a celei mai vechi și mai frumoase stațiuni balneoclimaterice din sud-estul Europei, chiar dacă, astăzi, stațiunea Băile Herculane (anul, 153) îmbracă și „pantoful” Cenușăresei.

Dorința călătoriei prin Banatul Montan este dată tocmai de faptul că se poate hoinări toată ziua fără țintă, fără să aveți cea mai vagă idee ce o să vedeți. Numai să aveți puterea și bucuria de a rătăci, cu ochii deschi, în fața necunoscutului: să priviți cea mai înaltă statuie în stâncă din Europa (Statuia lui Decebal -40 m), să mergeți cu barca pe insula de smarald a Dunării (Ostrov), să vizitați peșterile – „adevărate muzee subterane” -unde a trăit, în urmă cu 40 000 de ani, primul om modern din Europa, să descoperiți unde este singurul monument al turismului din lume cu frumoasele sale versuri (Monumentul Turismului de la Rusca Montană, 1937), să prindeți gustul pentru natură și aventură prin mersul prin iarbă cu „picioarele desculțe” prin cele 4 parcuri naționale (Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, Parcul Național Valea Cernei -Domogled și Parcul Natural Porțile de Fier), să ascultați glasurile îngerilor în mănăstririle bănățene (de la Piatra Scrisă la Sfântu Ilie) și să gustați bucatele alese din Banat sub îndemnul vorbelor oamenilor de frunce: „Mâncați liniștiți, numai atunci vă veți bucura de gustul bunătăților bănățene”.

Veniţi în Banatul Montan,
De dragul experienţei!
iar experiența trebuie trăită,
Departe de stres, aproape de natură!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments