Ținutul Zimbrului, județul Neamț

Ținutul Zimbrului, județul Neamț

Ținutul Zimbrului este locul unde natura, viața sălbatică, cultura, istoria și spiritualitatea coexistă și se îmbină armonios. Este primul loc din România unde zimbrii trăiesc liberi după mai bine de 200 de ani de la dispariție. Romsilva - Parcul Natural Vânători Neamț este singura locație din Europa unde zimbrul se găsește în același timp în libertate, semilibertate și captivitate. În prezent în libertate sunt peste 60 de zimbri, aproape jumătate dintre aceștia au fost fătați liberi.

Ariile protejate Codrii de Aramă și Pădurea de Argint așteaptă iubitorii da natură și creatorii să se inspire din frumusețea naturală. Cele patru case memoriale (Ion Creangă, Veronica Micle, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță) sunt dovezi ale liniștei și energiei inspiraționale de pe aceste meleaguri. Valenţele culturale ale zonei sunt date și de existenţa locurilor şi mărturiilor ce atestă şederea sau trecerea lui Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Grigorescu, Vlahuţă, Hogaș, etc. pe aceste meleaguri.

Vestita Cetatea Neamț veghează asupra Ozanei, "cea limpede și frumos curgătoare", de peste 600 de ani. În Athosul României, cum mai este cunoscută zona Romsilva - Parcul Natural Vânători Neamț, duc viață monahală în jur de 1100 de măicuțe și călugări în cele 17 schituri și mănăstiri. Aici pot fi vizitate satele monahale de la Mănăstirile Agapia și Văratec, unice în Europa. Cele peste 700 de măicuțe locuiesc nu doar în incinta mănăstirii, ci și în casele tradiționale și frumos amenajate din jurul locașelor de cult.

Zona amintește de asemenea de perioada interbelică, când populația evreiască a fost una numeroasă în zonă. În prezent mai este în picioare doar una dintre cele 8 sinagogi din Târgu Neamț. Cimitirul evreiesc este o dovadă a importanței comunității evreiești în regiune.

Zona este bogată și în resurse naturale: izvoare cu apă sărată (cel mai vechi fiind izvorul Slatina, atestat de peste 8000 de ani), izvoare cu apă sulfuroară (Izvorul Puturosu), sau apă potabilă de la izvoarele de pe marginea sau din interiorul pădurilor.

Cele peste 20 de trasee turistice, tematice, educaționale din Ținutul Zimbrului sunt căi de a descoperi destinația Ținutul Zimbrului într-un mod activ fie la pas, fie cu bicicleta.
Tradițiile sunt încă vii și îndrăgite de localnici, iar meșterii populari, producătorii locali pun pasiune în ceea ce fac și oferă mici suveniruri care sunt luate cu drag acasă. Fie că vorbim de EcoBrunch în Ținutul Zimbrului, sau de Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou, de Festivalul Medieval, de Ziua Zimbrului, toate oferă o atmosferă locală cu atenție față de trecut, autentic, oamenii locului.

Destinația de ecoturism a județului Neamț se suprapune peste Romsilva - Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț.

Destinația ecoturistică a fost certificată de ANT în anul 2016, iar din anul 2017 a fost inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel Mondial, fiind singura destinație din România în acest clasament realizat de specialiști în turism de la nivel internațional. În anul 2018 și 2019 destinația a fost inclusă în lista scurtă a destinațiilor sustenabile în ceea ce privește natura și viața sălbatică. Iar în anul 2022 s-a clasat pe locul întăi în lume la categoria votul publicului. De asemenea, peisajul cultural- monahal Vânători Neamț este inclus în lista indicativă a patrimoniului UNESCO, ca un prim sit mixt în România.
Ținutul Zimbrului. Trăind Legenda.

Social Media