Țara Dornelor

Țara Dornelor, destinație de ecoturism

Țara Dornelor este destinația verde a Bucovinei, fiind singura destinație de ecoturism din regiune, certificată oficial din anul 2019. Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor și are în componență sa municipiul Vatra Dornei şi cele nouă comune învecinate: Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei. Destinația este străjuită de 4 masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței.

Ținutul mirific al Țării Dornelor are o carte de vizită impresionantă: o natură și un mod de viață tradițional care și-au păstrat puritatea și farmecul original. Munții au poveşti vechi de milioane de ani, scrise pe formațiuni de lavă, cu peisaje montane rar întâlnite în ţara noastră: 12 Apostoli sau Pietrele Roșii.

Mereu cu o vorbă bună, gazdele pun pe masa oaspeților mâncăruri delicioase: păstrăv afumat la cobză, tochitură bucovineană, brânzeturi alese, sărmăluțe cu ciuperci, tocinei cu smântână și băuturi din fructe de pădure. Aceste experiențe culinare pot fi savurate pe îndelete în seria de evenimente locale, de tip eco-brunch, aflate la tot mai mare căutare în ultimii doi ani și pe aceste meleaguri.

Una dintre comorile naturale ale destinației este reprezentată de Parcul Național Călimani, care protejează pe teritoriul său ecosisteme și habitate valoroase, precum pădurile de molid cu zâmbru, tufărișurile de jneapăn cu smârdar, pajiștile cu bujori de munte (Rhododendron), gențiene, toporași, sclipeți, etc. Zâmbrul (Pinus Cembra) mai poate fi găsit în România doar în câteva zone izolate din Carpații Orientali și Meridionali. Parcul ocupă o suprafață de aproximativ 24000 ha. Zona cuprinsă în Țara Dornelor se evidențiază prin prezența uriașei caldere vulcanice, cu un diamentru de aproximativ 10 km, fiind una dintre cele mai mari din Europa.

Munții Călimani, Suhard, Giumalău și Bistriței sunt o descoperire interesantă în orice sezon. Datorită acestora, în cadrul destinației s-a dezvoltat o rețea de trasee de drumeție (peste 400 de kilometri) și ciclism montan (150 kilometri), variate ca lungime și dificultate. Unele dintre acestea șerpuiesc prin satele pitorești din Depresiunea Dornelor, în timp ce altele urcă până pe culmile golașe ale munților.

Oferta de activități outdoor este completată de posibilitatea practicării turismului ecvestru, al easy-rafting-ului pe Râul Bistrița și schiului alpin pe cele patru pârtii omologate. Observarea naturii se poate face în orice anotimp, dar iarna, pe schiuri de tură, când pe zăpada albă se pot zări urmele animalelor sălbatice, este cu atât mai spectaculoasă. Experiențele wildlife sunt la înălțime, în special primăvara și toamna, în sezonul împerecherii cocoșului de munte și al cerbilor, care oferă iubitorilor de natură o muzică și niște cadre aparte.

Meșteșugurile locale, încondeiatul ouălor, cusutul, țesutul, cioplitul în lemn, își continuă povestea, fiind practicate de către cei cu experiență, dar și de către tineri. Pentru oaspeți, acestea se pot transforma în lecții de inițiere și demonstrații live, menite să încetinească ritmul vieții și să-i dea un sens nou. Comuna Ciocănești este una dintre așezările emblematice ale eco-destinației, care se remarcă prin conservarea obiceiurilor și tradițiilor locale, făcând loc unei arhitecturi aparte, care i-a adus faima de muzeu în aer liber. Aici sunt peste 600 de case pictate la exterior cu motive tradiționale (denumite pui), preluate de pe costumul popular. Cele peste 40 de evenimente sportive, artistice și culturale organizate anual în Țara Dornelor, completează cu succes oferta turistică, făcând loc diversității și bunei dispoziții.

Acestea sunt doar câteva dintre elementele care fac din Țara Dornelor un izvor te verde, care te va umple de energie, indiferent de sezon, vârstă și condiție fizică. Mai rămâne doar să-ți dai răgazul de a experimenta o altfel de stare de bine, la fața locului!

Social Media