Pădurea Craiului-Munții Apuseni

Pădurea Craiului-Munții Apuseni

Păduri întinse, văi înguste şi abrupte, peșteri turistice, sute de kilometri de trasee marcate, biserici de lemn, mori de apă, gospodării tradiţionale și nu numai te așteaptă în Pădurea Craiului. De la o simplă drumeție sau degustare de specialități locale până la via ferrata, speoturism sau alte experiențe, în Pădurea Craiului nu te vei plicitisi.
Am dezvoltat facilități de petrecere a timpului liber și aventură potrivite pentru toată lumea. Avem ceva atât pentru cel mai în vârstă, cât și pentru cel mai tânăr, cel mai aventuros sau cel mai greu de mulțumit vizitator.

Pornește într-o aventură ieșită din comun și Descoperă Pădurea Craiului!

Peșteri turistice
Pădurea Craiului se mândreşte cu patru din cele mai frumoase peşteri turistice amenajate din România.
Singurul pod natural subteran cunoscut și accesibil turiștilor, poate fi străbătut de la un capăt la altul, în adâncurile peșterii Meziad.
Peștera cu cristale din mina Farcu este o peșteră mai specială, frumos împodobită cu cristale de calcit.
Peștera Unguru Mare este o peșteră mică, dar cu o istorie veche de milioane de ani, fiind locuită încă din Epoca Pietrei.
Descoperită la începutul secolului XX, peștera de la Vadu Crișului a fost prima peșteră amenajată pentru turism din România.

Speoturism
Explorarea universului subteran a reprezentat întotdeauna o provocare pentru oameni. Imaginează-ți kilometri întregi de galerii subterane, formațiuni cu forme ce trec dincolo de imaginație sau care sfidează realitatea.
Cei dornici de aventură pot trăi experiența unică de a explora 9 peșteri speoturistice și de a descoperi bogăția ascunsă în măruntaiele pamântului.
Cicloturism
Mirosul fânului din zecile de căpițe care dau viață dealurilor, vântul și lumina blândă din pădurile întinse de foioase te vor cuceri încă de la prima tură cu bicicleta! Întinse pe o distanță de peste 300 de km, cele 12 trasee de cicloturism din Pădurea Craiului te vor ghida în tot acest ținut de poveste.
Îți dorești o plimbare liniștită cu familia prin cătune? Sau vrei să explorezi zona alături de prieteni, pe trasee mai tehnice? Ia cu tine bicicleta și descoperă Pădurea Craiului pe două roți.

Drumeție

Descoperă la pas chei, defilee, platouri carstice pe trasee marcate și poteci tematice.

Pădurea Craiului este cu adevărat un paradis al drumețiilor. De la trasee pentru începători potrivite și pentru familii cu copii, la trasee de trekking pentru cei experimentați și dornici să atingă vârfuri de stânci, potecile marcate vă vor purta de-a lungul unor peisaje spectaculoase. Nu trebuie să fi neaparat antrenat sau să ai condiție fizică bună, pentru că Pădurea Craiului o poți descoperi și încetișor, la pas, bucurându-te de liniște și aer curat!

Vei descoperi prin catunele răsfirate pe dealuri comunități locale care mai păstrează obiceiuri și tradiții străvechi. Pentru cei care vor să își pună la încercare atât mintea cât și corpul pentru un plus de aventură și provocare în Pădurea Craiului sunt trasee marcate care au și porțiuni de escaladă ușoară.

Alergare montană

Alergarea montană înseamnă să alergi în inima naturii. Este un sport și un stil de viață deopotrivă, ce îți pune în mișcare întreg corpul.

Implică concentrare, atenție și să fii una cu poteca pe care alergi. Când ești în urcare, alternezi alergarea cu mersul pe jos. În coborâre, trebuie să fi atent unde calci, îți folosești la maxim mâinile pentru ați păstra echilibrul. Când alergi în natură, te concentrezi la fiecare pas, îți controlezi respirația, gândești mai puțin și îți percepi altfel emoțiile. Această stare a minții e ceea ce definește alergarea montană. Și este poate motivul care o face atât de populară printre iubitorii de mișcare in aer liber.

În Pădurea Craiului, pasionaţii de alergare montană au la dispoziţie 8 trasee marcate, cu grade diferite de dificultate.

Edu – venture

Învățare în natură, trăind educația ca pe-o aventură… așa ar putea fi rezumat conceputul de „eduventure”.
Cei mici ies astfel din mediul lor obișnuit, din zona de confort, și, întâlnindu-se cu natura, învață să o înțeleagă și să o protejeze.
Traseele tematice, panourile informative și alte facilități turistice din Pădurea Craiului își propun să susțină această înovatoare tehnică de învățare.

Via ferrata și escaladă

Un parcurs de via ferrata înseamnă să te cațeri pe pereți de stâncă, pășind pe scoabe metalice, bine fixate în rocă, asigurat cu echipament specific de un cablu metalic.
În Pădurea Craiului există 6 trasee cu diferite grade de dificultate, cu provocări diverse pentru cei care le parcurg, unele fiind potrivite și pentru copii.
Sub îndrumarea unui ghid specializat și cu echipamentul corespunzător această activitate poate fi experimentată în siguranță și de cei neinițiati.

Escalada este una dintre cele mai complexe și provocatoare activități în natură. Defileul Crișului Repede e un loc cu tradiție în practicarea escaladei. De-a lungul timpului aici au fost amenajate zeci de trasee de diferite lungimi și grade de dificultate. În plus, noi zone de escaladă, cu trasee pentru toate gusturile (inclusiv copii sau începători) au fost deschise la Vârciorog, în zona peșterii Osoi și la Roșia, în Cheile Lazurilor.

Rafting

Rafting-ul pe Crișul Repede este potrivit atât pentru pasionații acestui sport cât și pentru cei care nu au experimentat încă această activitate. Coborârea pe ape repezi necesită coordonare și muncă în echipă, fiind ideală pentru familii, grupuri de prieteni, sau activități de team building.

Cei care au coborât cu barca pe Crişul Repede își vor aminti mult timp de această experiență.Traseul de rafting traversează porţiuni de chei spectaculoase şi atinge câteva obiective turistice din care amintim peştera Unguru Mare, cascada Vadu Crișului și cel mai sălbatic sector al Defileului Crişului Repede, între Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Călărie

La prima vedere călăria pare o modalitate agreabilă de petrecere a timpului liber. Insă în realitate are o mulțime de beneficii, atât fizice cât și emoționale.
La ”Caii liberi”, în Bratca se organizează drumeţii călare, pe trasee pentru începători sau avansaţi, activități de inițiere în călărie pentru toate categoriile de vârstă şi activităţi ce presupun interacţiunea directă a vizitatorilor cu caii: plimbat, hrănit, ţesălat etc.

Social Media