Timișoara

Municipiul Timișoara

VINO, ACUM, LA TIMIȘOARA!

Timișoara privește cu mândrie în urmă, la secolele care i-au marcat transformarea, dezvoltarea și progresul. Vocația care a caracterizat Orașul de pe Bega a fost creativitatea, dorința timișorenilor de a fi în frunte, de a fi primii. Acest lucru explică mulțimea premierelor naționale și internaționale înregistrate în Timișoara, începând cu prima fabrică de bere, Bega – primul canal navigabil, primul tramvai din țară tras de cai, primul oraș iluminat electric din Europa, dar și mulțimea personalităților născute sau formate în Timișoara.

Fostă reședință regală, capitală regională, gazdă a trei împărați și zeci de regi, la începutul secolului al XX-lea, Timişoara era considerată al treilea oraş ca importanţă din fostul Imperiu Austro-Ungar, după Viena şi Budapesta, iar la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, lucru valabil și astăzi.

Iar pentru că parcursul istoric şi dezvoltarea unui oraş sunt produse ale continuității, Timișoara nu-și va uita eroii, care s-au sacrificat pentru libertatea românilor, în timpul Revoluției din 1989. Vă reamintim, mândri, faptul că, incontestabil, Timișoara a fost primul oraș liber de comunism din România.

În acelasi timp, Timișoara privește cu încredere spre viitor, pe care dorim nu doar să-l trăim, ci să-l modelăm, să-l făurim împreună, pentru a crește un oraș „smart”, caracterizat printr-o dezvoltare creativă, sustenabilă, durabilă, într-un spirit de înțelegere, respect și responsabilitate.

Timișoara este astăzi un oraș modern, cosmopolit, șarmant, caracterizat prin mulțimea clădirilor de patrimoniu în stil baroc și Secession (Art Nouveau), prin farmecul și mentalitatea locuitorilor săi și printr-o cultură înfloritoare, care au adus orașului supranumele de „Mica Vienă”.

Orașul de pe Bega are o operă de stat, o filarmonică și este singurul oraș european cu trei teatre în trei limbi (română, germană și maghiară).

Timișoara a fost cunoscută de-a lungul vremurilor ca Mica Vienă, Orașul florilor și parcurilor, Orașul de pe Bega, Capitala Banatului, Capitala berii și a gastronomiei bănățene, Orașul muzicii clasice și leagăn al rock-ului românesc, Orașul studențesc, Capitala toleranței, Orașul Revoluției, Centru al Excelenței în și Capitală Europeană a Culturii 2023.

Vă invităm să descoperiti orașul și locuitorii săi în cadrul unor experiente imersive, pentru a le înțelege spiritul de învingător și a trăi zile de care să vă amintiți cu plăcere.

Ce să vizitați in Timișoara?

Zona pietonală din centrul istoric al orașului cuprinde 33 de străzi, 5 piețe și 2 piațete.

Piața Victoriei. Este una dintre cele mai frumoase piețe din Timișoara, caracterizată prin clădirile sale în stil Seccesion. A fost amenajată la începutul secolului al XX-lea și se intinde între Operă și Catedrala. Clădirea Teatrului Național și Operei Nationale (1875) a fost construită, în stil neorenascentist, de către arhitecții vienezi Helmer și Fellner. Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (1946) a fost construită în stil neobizantin, cu influențe moldovenești.

Piața Unirii. Este fosta piață comercială a vechii cetăți și este delimitată de clădiri frumoase în stil baroc si Secession. Aici se află Domul Romano-Catolic, inaugurat in 1774. Piața Unirii adăpostește numeroase monumente istorice, precum: Muzeul Național de Artă Timișoara (Palatul Baroc), Casa cu Lei, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Palatul Episcopal Sârb, Statuia Sfintei Treimi, Casa Brück și fosta Bancă de Scont.

Piața Libertății era centrul administrației civile și militare a orașului. În centrul ei se află Monumentul Fecioarei Maria și
a Sfântului Nepomuk. Aici se mai găsesc: Primăria Veche, Cazinoul militar, Comenduirea Garnizoanei.

ÎțI recomandăm să vizitezi și:

Bastionul Maria Theresia și Muzeul Popa’s
Sinagoga din Cetate
Palatul Episcopal și Catedrala Ortodoxă Sârbă
Memorialul Revoluției din 1989
Castelul Huniade
Castelul de Apă
Fabrica de Bere
Piața Traian
Piața Gheorghe Doja

Ce să faci în Timișoara?

Experimentează gastronomia și băuturile locale
Încarcă-ți bateriile la una dintre terasele din zona pietonală
Gustă ceva din bogata ofertă culturală a orașului
Admiră lucrările de street art
Descoperă poveștile nespuse, locurile ascunse și secretele orașului, cu cei mai buni ghizi ai săi
Fă o plimbare cu vaporetto pe Bega
Fă-ți o bucurie într-un tur de shopping la Iulius Town
Bea apreciata bere Timișoreana, la ea acasă
Descoperă orașul pe bicicletă
Adu un omagiu eroilor noștri! Vizitează Memorialul Revoluției din 1989!
Relaxează-te la noul Aquapark

Timişoara 2023. Luminează orașul prin tine!
În 2023, pe străzile din Timişoara - Capitală Europeană a Culturii vom declanșa o conversație necesară despre puterea de a alege și toleranță. La ce ar trebui să vă aşteptați?
Deschidere. Orașul de peste 300.000 de locuitori găzduiește în prezent 21 de culturi și 18 religii. Pregătiţi-vă pentru sute de sărbători ale diversității, de la spectacole în curţi ascunse la instalații sonore în sinagogi.
Perspective. Timişoara este un oraș prietenos, cu peste 40.000 de studenți și un sector creativ vibrant. În 2023, orașul va găzdui expoziții de artă captivante, transformând în acelaşi timp piețele și parcurile în scene conectate la nivel mondial.
Uimire. Ne mândrim cu bogăția texturii noastre urbane, care include peste 10.000 de clădiri istorice și coridoare verzi-albastre de-a lungul Canalului Bega. Putem explora orașul în timp ce ne bucurăm de un concert pe malul râului sau ne plimbăm cu bicicleta până la următorul cinematograf în aer liber.

Social Media