Iași

Orașe care inspiră: Iași

Oradea | Timișoara | Constanța | Braşov | Râmnicu Vâlcea

Iași

E ușor să vorbești despre Iași și în același timp e greu. Ai multe de împărtășit, însă o selecție e necesară; ai vrea să spui tot, dar ai vrea să rămână și lucruri de descoperit. În plus, e un oraș care nu e mereu la fel. E cel mai tânăr din România și asta se vede și se simte în atmosfera vibrantă, în energia creatorilor, în inspirația artiștilor. Uneori te îmbată parfumul teilor și te fascinează muzica festivalurilor cu personalitate aparte, alteori ai șansa să fii parte a unui performance pe stradă, să întâlnești scriitorul tău preferat la o cafenea sau poți fi parte a celui mai mare pelerinaj ortodox din această parte de lume.
Unicitatea orașului e dată de istoria lui. Situat la răscrucea unor drumuri comerciale importante, Iașul apare pentru prima dată în documente oficiale în 1408, deși există dovezi ale unor așezări omenești încă din paleolitic.

În Evul Mediu, timp de 300 de ani, a fost capitala provinciei Moldova.
Istoria de centru comercial se vede încă în caracterul lui cosmopolit, aici și-au găsit locul armeni, evrei, greci, italieni, lipoveni și încă alte nații care au trăit în armonie în cea mai mare parte a timpului. Așa se explică existența unei Biserici Armenești, de la 1395, precum și a celei mai vechi sinagogi din România, lăcașuri de cult care se învecinează prietenos cu mănăstiri ctitorite de Ștefan cel Mare și cu biserici catolice din secolul 18.
Locuit de oameni gospodari, dar și cu plăcerea frumosului, orașul se remarcă printr-o viață culturală trepidantă și de aceea a fost casa și locul de naștere a unor importante instituțîi culturale: primul teatru evreiesc din lume, prima universitate modernă din România, societatea culturală Junimea căreia ii datorăm efervescență vieții literare a secolului XIX, primul teatru național din țară. Ne oprim aici cu enumerarea, dar Iașul este un adevărat oraș al premierelor care merită descoperite una câte una. Numit de Carol I „capitală culturală a României’’, orașul își păstrează farmecul și eleganța fără a rămâne tributar trecutului.

În prezent, Iași este un centru academic important, cu 6 universități diferite și peste 60.000 de studenți români și străini. Tinerii artiști independenți, reprezentanți ai culturii clasice, precum și profesioniștii din industria IT și creativă contribuie la o viață culturală bogată și fascinantă. Hai la Iași, ai ocazia să descoperi singur cu ce rezonezi și să faci cunoștință cu celebra ospitalitate moldovenească!

Social Media