Eco Maramureș

Eco Maramureș

Eco Maramureș – inima verde a Maramureșului

O inimă ce bate încă în ritmuri ancestrale, o găsești cuibărită la poalele Gutâiului, între râurile Mara și Cosău, un ținut desprins parcă din povești, cu tăuri și păduri, pajiști pe care se odihnesc clăi de fân răspândite căt vezi cu ochii, habitate pentru păsări și animale de tot felul, izvoare și râuri cu ape cristaline ce pun în mișcare instalații ingenioase, sate în care viața curge lin, ca odinioară.

Și deasupra tuturor, Creasta Cocoșului, formațiunea de stâncă, coroana emblematică a zonei Masivului Gutâi, ce te îndeamnă să o cucerești pentru a te bucura apoi pe deplin de frumusețea absolută a acestui tărâm ce se va așterne la picioarele tale, răsplătindu-ți pe deplin efortul de a o fi cucerit.

Natura încântătoare

Eco Maramureș este un spațiu pe care trebuie să-l parcurgi în tihnă, să faci cunoștință cu el la pas, prin plimbări lungi încotro vezi cu ochii sau prin drumeții active pe trasee marcate către obiectivele naturale, 7 arii naturale protejate, fiecare cu particularitățile ei: Creasta Cocoșului, Tăurile Chendroaiei, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Pădurea Crăiască. Poți să le descoperi pe toate din șaua bicicletei, chiar dacă anumite porțiuni din traseu îți vor pune la încercare rezistența. De adrenalină la maxim poți avea parte și dacă te hotărăști să escaladezi pereții abrupți ai Crestei Cocoșului sau dacă te încumeți să descoperi ținutul de la înălțimea unui zbor cu parapanta.

În funcție de anotimp vei avea la îndemână si mijloace ”eco”de transport, în fiecare sat fiind disponibile plimbări cu căruța sau sania trasă de cai, iar de câțiva ani încoace, atunci când e zăpadă, datorită unui francez, îndrăgostit iremediabil de această zonă, te poți bucura și de plimbări cu sania trasă de câini, pe un traseu mirific, din Budești spre Creasta Cocoșului.

Civiliația lemnului

Poți apoi să hoinărești pe ulițele satelor pentru a descoperi și a-ți bucura sufletul cu ceea ce oamenii locului au clădit aici de secole, utilizând lemnul, materialul sacru ce l-au avut la îndemână: biserici și porți, case și gospodării întregi, unelte și elemente decorative.

Bisericile de lemn sunt prezente în toate satele destinației, iar două dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Budeşti – Josani și Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Desești.

Sunt construcții impresionante, cu turle înalte și zvelte care străpung cerul, mărturie a măiestriei meșterilor locali care le-au sculptat bârnele grele din lemn de brad sau de stejar, le-au acoperit cu șindrilă și le-au împodobit cu valoroase picturi interioare și țesături lucrate manual. Fiecare biserică are o poveste unică, pe de o parte încrustată în lemn, pe de altă parte un istoric pe care preoții parohi ce le au în grijă vor fi încântați să ți-l dezvăluie. Vizitarea lor duminica sau în zile de sărbătoare va fi prilej să descoperi faptul că unele dintre ele sunt utilizate de către sătenii care merg să se închine, îmbrăcați în straie tradiționale, semn de înaltă prețuire a moștenirii lăsate de înaintași și dusă mai departe cu mândrie de tineri și bătrâni deopotrivă.

Casele și gospodăriile de lemn sunt încă prezente la tot pasul, iar celebrele porți maramureșene care despart spațiul dintre gospodărie și lume au încrustate nenumărate motive ancestrale, menite a proteja casa și familia: funia răsucită, soarele, pomul vieţii, dinții de lup, flori și animale.

Meșteșuguri vii

Meșteșugurile tradiționale sunt încă un motiv să vizitezi zona. Era o vreme când oamenii locului își produceau tot ce le era de trebuință, iar unele dintre meșteșuguri s-au păstrat până în zilele noastre: sculptura în lemn, torsul și țesutul, cusutul și brodatul cămeșilor maramureșene, fabricarea cojoacelor, a clopurilor sau a opincilor, a zgărdanelor. Sătenii se îmbracă încă în straie tradiționale, duminica și în sărbători, etalându-și cu mândrie cămeșile frumos cusute și cojoacele bogat împodobite, așa că fii pregătit să imortalizezi imagini splendide.

Tradiții și obiceiuri unice

Iar dacă te afli în zonă, nu rata sărbătorile locului! Maramureșenii, oameni harnici dar veseli au știut întotdeauna să alterneze muncile câmpului cu marile sărbători sau cu evenimente de viață. Fie că sărbătoresc Paștele, Crăciunul, Anul Nou sau alte sărbători de peste an, nașterea sau căsătoria, bogăția recoltei, au știut să împletească elementele creștine și credințele populare, muzica și dansul și astfel s-au născut tradiții și obiceiuri cum nu-s altele în lume, adevărate spectacole populare, la care îți vei dori să participi pentru a simți profunzimea lor specială și a imortaliza momente unice.

Viața la țară

Satele maramureșene sunt vii, iar mulți localnici plecați să-și facă un trai mai bun prin alte părți s-au reîntors, dornici să-și continue viața acasă, așa că mulți dintre ei au amenajat sau construit pensiuni. Moroșenii sunt gazde ospitaliere, întotdeauna bucuroși de oaspeți, gata să te pună la masă și să te îmbie cu ce au mai bun: bucate tradiționale, gătite din ingrediente locale, care au gust adevărat, oferite din toată inima, musai de asezonat cu celebra ”horincă”. Horinca începe și încheie orice ospăț, e elixirul magic care aduce bună dispoziție și dezleagă limbi, prezentă mereu pe masă la loc de cinste, obligatoriu de gustat și de apreciat calitățile ei, precum tăria și aroma de fruct.

Vei găsi pensiuni cochete la tot pasul, case tradiționale transformate în spații de cazare sau clădiri moderne care oferă tot confortul, musai decorate tradițional. Vei admira aproape peste tot, așezată la loc de cinste, în camera cea bună, ”ruda”, o bârnă din lemn atârnată din tavan, pe care sunt așezate cergi și pături, țesături multicolore, perne decorative, prosoape și ștergare, mărturia măiestriei a generații întregi de găzdoaie, pentru că unele dintre ele au fost realizate de bunicile sau străbunicile actualilor proprietari.

Rețeaua de ecoturism Eco Maramureș include zeci de pensiuni și furnizori de servicii de masă, aleși pe sprânceană, care oferă servicii la standarde înalte, unele dintre pensiuni fiind certificate Eco România, pentru bune practici în ecoturism.

Te așteptăm cu drag în Eco Maramureș!

Social Media