Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi fiind un monument istoric de nivel naţional.

Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul unui amplu proiect cu finanţare europeană în perioada 2011-2015, redându-i-se aspectul intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.

Monumentul medieval a fost realmente salvat de la o iminentă dispariție, cauzată de alunecări de teren, prăbuşiri și infiltrații ale rețelei de apă subterane. În acest context s-a realizat și închiderea laturii de nord a castelului cu ziduri noi, zonă prăbușită prin alunecări de teren în urmă cu câteva secole. S-au refăcut zidurile a 5 turnuri de apărare și toate încăperile de la parterul castelului, acoperite acum cu un tavan de lemn protejat la exterior, cu uși și ferestre în stil medieval și feronerie locală tipică secolului XV.

La nivelul etajului, două noi încăperi de mici dimensiuni au pus în valoare scările de piatră în spirală datând de la sfârșitul secolului XIV. Tot la acest nivel a fost reconstruită capela castelului, partea originală fiind doar cea a altarului. Toate aceste elemente constructive noi au creat mari posibilități pentru amenajarea expozițională a tuturor încăperilor, până la acea dată acestea fiind în stare de ruine neprotejate față de acțiunile mediului natural.

În anul 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă care ilustrează teme de mare interes pentru public, precum prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima dată cea mai completă imagine a Cetăţii Sucevei, evidențiind sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală, dominate în secolul XV de variate teme ale goticului. Utilităţi domestice medievale, precum sobele de teracotă, combină absolut surprinzător şi elegant motive decorative locale cu cele central-europene.

Sistemele multimedia cu tematică istorică medievală şi proiecţiile video cu subiecte legate de istoria cetăţii reprezintă o noutate expoziţională în România. Cele mai bine receptate de către publicul vizitator sunt cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei – Străinii despre noi şi proiecţia video Cronica Cetăţii Sucevei, reconstituind o lume surprinzătoare şi vie, îndepărtată şi totuşi foarte reală, având sentimentul puternic că toţi facem parte din aceeaşi poveste!

Cetatea de Scaun a Sucevei este un obiectiv cultural-turistic aflat în administrarea Muzeului Național al Bucovinei.

Social Media