Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, fiind considerat chiar unul dintre cele mai frumoase castele din lume. A fost nominalizat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Monumentul are un farmec aparte datorită stilurilor de construcție diverse, a prezenței unor inovații în plan militar și civil, precum și vieții tumultuoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripționat un corb care ține în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune că Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soț pe unul dintre vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată și un inel pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcute de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ștergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului, îl fură încercând să plece cu el.

Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește această pățanie, iar regele, impresionat de această istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc. De altfel, și numele familiei provine din latinescul „corvus”, care înseamnă „corb”, o pasăre care simboliza cu totul altceva în Evul Mediu, și anume înțelepciunea și longevitatea. Curtea Husarilor, așa cum se numește curtea exterioară a Castelului Corvinilor, găzduiește, de asemenea, și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie, precum și Muzeul Casa Breslelor, care pot fi vizitate în baza biletului de acces în castel. O altă expoziție privată, Expoziția de Tortură, este găzduită în subsolul clădirii Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie.

Începând din anul 2019, Castelul Corvinilor a intrat într-un proces amplu de restaurare, finanțat din fonduri europene. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro. Acesta este doar primul proces de reabilitare, atât de necesar pentru un monument cu vechimea castelului din Hunedoara, administrația locală intenționând să acceseze și mai multe fonduri europene pentru lucrări de restaurare a monumentului medieval și amenajarea în scop turistic și expozițional a împrejurimilor acestuia, dar și pentru realizarea unui Muzeu al Fierului, în imediata apropiere a castelului, pentru reabilitarea străzilor din zonă și pentru amenajarea unui parc etnografic, la poalele Castelului Corvinilor. Dezvoltarea sectorului turistic în județul Hunedoara ar putea să contribuie, de asemenea, și la dezvoltarea sectoarelor economice conexe, conducând astfel spre o creștere a ofertei de forță de muncă cu impact direct în crearea de noi locuri de muncă.

Obiectivul de patrimoniu cultural – Castelul Corvinilor, astăzi muzeu – odată protejat și valorificat, împreună cu celelalte obiective turistice existente pe teritoriul județului Hunedoara și al regiunii Vest, pot contribui în mod direct la dezvoltarea sectorului turistic, unul dintre sectoarele cu cel mai ridicat potențial de a oferi creștere și dezvoltare economică la nivel local și regional. Consolidarea, restaurarea și reconstituirea / amenajarea unor spații noi din incinta castelului, prin refacerea, cât și introducerea acestora în circuitul turistic, în vederea desfășurării unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric, are la bază politica dezvoltării sustenabile a patrimoniului cultural, care împreună cu valorificarea și promovarea durabilă a acestuia poate avea un efect pozitiv atât asupra relansării economice a regiunii, cât și asupra îmbunătățirii calității vieții.

Descoperă Hunedoara, descoperă Castelul Corvinilor!