VAMA BUZĂULUI

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SF GHEORGHE | BUZIAȘ | VAMA BUZĂULUI | SĂVÂRȘIN | SOVATA | VALEA DOFTANEI

VAMA BUZĂULUI

STAȚIUNEA TURISTICĂ DE INTERES LOCAL VAMA BUZĂULUI este o comună cu 3.750 locuitori, fiind atestată ca Stațiune Turistică prin Hotărârea Guvernului României în anul 2018.

I. Scurt istoric
Prima atestare documentară a zonei noastre a Buzaielor (Buzăul Ardelean) este din anul 1449. În secolul XIII, în trecătoarea Tabla Buții din Masivul Ciucaș s-a construit de către Ordinul Cavalerilor Teutoni o cetate, cunoscută în documente sub numele de \”Cruceburg\” (Cetatea Crucii), \”Cetatea Buzăului\” sau \”Tabla Buții\” și folosită ca bastion de apărare și punct vamal de graniță. După anul 1699, când Transilvania a intrat sub dominația Imperiului Habsburgic, Oficiul Vamal a fost coborât mai jos, pe cursul râului Buzău și astfel, după anul 1700, s-au așezat locuitori în jurul punctului vamal, dezvoltându-se localitatea Vama Buzăului. Denumirea localității provine de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească. La 1851, locuitorii din Vama Buzăului, scriau într-un memoriu către Guvernatorul Transilvaniei că „Moșii și strămoșii noștri aicea s-au pomenit, lângă această Vamă a Buzăului”, oficiul vamal, de la care a și luat numele comuna. Această afirmație, arată conștiința vechimii lor aici, din vremuri îndepărtate. Evenimentul de azi vine să confirme cele știute de localnici din memoria timpului și să întărească acest adevăr prin atestarea documentară a localității acum un sfert de mileniu. În anul 1774, la 12 decembrie, Cancelaria Aulică de la Viena a emis Decretul de formare a satelor în Valea Buzăului.

Guvernatorul Transilvaniei, la 31 iulie 1775, consemnează încheierea procedurilor administrative de comasare (concentrare) a caselor risipite în satele compacte, deci atunci s-a constituit Comuna Vama Buzăului, ca cel mai important loc de lângă oficiul vamal al Transilvaniei. Existența așezărilor este prezentă în mai multe documente anterioare acestui an prin expresia „case risipite”. Decretul Aulic, cerea comasarea locuințelor în vetre compacte, din necesități administrative. Acest document ne îndreptățește să sărbătorim cei 247 de ani de existență atestată a comunei noastre.

II. Rezervația de zimbrii – Valea Zimbrilor
Înființată în noiembrie 2008, rezervația se află în comuna Vama Buzăului, satul Acriș, putând fi accesată de pe DN10 /DC49A. Rezervația adăpostește în momentul de față 26 de exemplare de zimbri (bison bonasus), Pe lângă legendarul animal, protejat în toată Europa, în rezervație trăiesc de asemenea cerbi, căprioare, mufloni, reni și păuni. În rezervație nu se poate intra cu mașina sau bicicleta, pentru a asigura animalelor mediul natural, cu factori externi agresivi cât mai puțini, și liniștea specifică zonei. Vizitatorii și turiștii pasionați de recreere pot profita de bănci și foișoare la umbră, iar cei mici de spații de joacă. Înființarea unei populații viabile de zimbri în semilibertate în Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului prezintă nu numai o prioritate la nivel național, ci și la nivel european. Importanța constituirii unei noi rezervații care să adăpostească o populație în semilibertate este evidențiată în documentul trimis de către dna Dr. Wanda Olech, președinta IUCN/SSC-BSG. Vama Buzăului devine astfel comuna destinată protejării zimbrului în arealul său natural, moștenirii naturale, spirituale și culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului și tradițiilor locale, cât și promovării turismului rural durabil bazat pe aceste valori. Reducerea continuă a populației de zimbri, precum și a arealului ocupat de aceasta pe plan european, mai ales după tragedia din timpul primului Război Mondial și a perioadei imediat următoare (Revoluția din 1917, războiul civil), când zimbrul a dispărut din libertate, a dus la demararea programelor de conservare și reintroducere a acestei specii.

Având în vedere specificul speciei, recuperată miraculos pornind de la doar câteva exemplare, acțiunile de conservare se îndreaptă, în egală măsură, atât spre exemplarele aflate în libertate, cât și spre cele aflate în captivitate. Carpații, ultimul mare rezervor de biodiversitate al Europei, pot oferi spațiul necesar pentru existența acestei specii în libertate. Acesta este motivul pentru care programe de reintroducere în libertate au fost demarate, de-a lungul timpului, în Carpații din Slovacia, Polonia și Ucraina. Pornind de la faptul că mai mult de jumătate din suprafața Carpaților se află în România, a rezultat că restaurarea speciei zimbru în Carpații României este vitală pentru succesul întregului program de reintroducere a acestei specii pentru arealul Munților Carpați, atât timp cât acest vast teritoriu poate furniza majoritatea refugiilor naturale potențiale pentru zimbru. Rezervația \”Valea Zimbrilor-Vama Buzăului\” a fost vizitată în anul 2021 de aproximativ 70.000 de turiști români și străini.

III. Gastro Local
Ce este GASTRO LOCAL®? Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial, care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte. Acestea pot fi dezvoltate în orice zonă rurală din țară, iar în prezent în România există Puncte Gastronomice Locale în câteva județe precum: Brașov, Covasna, Sibiu, Tulcea, etc. GASTRO LOCAL® este un program de tip rețea la nivel național care se bazează exclusiv pe înființarea Punctelor Gastronomice Locale. Demarat în toamna anului 2019, el a apărut din nevoia de a oferi turiștilor din Comuna Vama Buzăului – județul Brașov, o experiență culinară reală, sigură, inedită, în mediul rural. Este o modalitate de creare a unei sinergii comunitare și a unui model de socializare rurală în jurul actului gastronomic. Are rolul de a oferi posibilitatea vizitatorilor să servească o masă cu produse tradiționale românești la gospodarii locali, în zona în care își petrec vacanța, într-o atmosferă rustică, dar cu respectarea normelor de igienă, impuse de lege. Dezvoltarea zonelor rurale de munte din România pe baza programelor de tip GASTRO LOCAL®, va conduce atât la o creștere a numărului de produse din zona rurală și montană, înregistrate ca rețete sau produse consacrate ale regiunilor și țării, cât și la extinderea pieței și a competitivității preparatelor tradiționale românești. GASTRO LOCAL® aduce un venit corect și constant localnicilor, adaugă un plus de valoare zonei și activității gospodarilor și nu în ultimul rând, crește atractivitatea și utilitatea turismului rural pentru turiștii români și străini, indiferent că vorbim de turismul de weekend sau de medie și lungă durată.

Rețeaua GASTRO LOCAL® din Vama Buzăului are în prezent un număr un număr de 20 Puncte Gastronomice Locale autorizate din punct de vedere sanitar, ele fiind implementate în gospodăriile producătorilor locali din comună, unde aceștia stabilesc și prepară meniul cu produse preponderent din grădinile și gospodăriile proprii. Felurile de mâncare pregătite sunt de tip tradițional, cu ingrediente proaspăt culese sau conservate natural, care urmăresc în cea mai mare parte rețete locale. Într-un astfel de loc meniul trebuie preparat și servit în aceeași zi, de aceea, producătorii locali implicați în proiect gătesc câte un meniu standard, dar care poate să fie diferit de la zi la zi, în funcție de fiecare gospodărie. Meniul este afișat pe o tablă pregătită special, lângă semnul GASTRO LOCAL®, pe poartă, pentru a putea fi vizibil. În cazul punctelor GASTRO LOCAL® de pe teritoriul Comunei Vama Buzăului, prețul meniurilor este unul fix, fiind stabilit în momentul de față la 60 de lei/persoană. Copiii beneficiază de un meniu redus, la prețul de 30 de lei/persoană. Astfel vizitatorii din zonă știu ce pot găsi de mâncare, unde și la ce preț, în modul cel mai transparent cu posibil. În Rețeaua GASTRO LOCAL®, gospodarii au obligativitatea expunerii elementelor de promovare și siguranță precum autorizația de funcționare, sigla externă de semnalizare a locației, purtarea șorțurilor, folosirea naproanelor, a șervețelelor și pungilor personalizate cu elementele grafice GASTRO LOCAL®. Alte aspecte importante sunt acelea că vizitatorii nu trebuie să fie cazați la gospodari pentru a putea servi masa, și că aceștia pot afla detalii despre Punctele Gastronomice Locale din zonă și meniurile zilei, atât telefonic, din mediul online cât și de la recepția Rezervației Valea Zimbrilor sau orice punct de informare formal sau informal de pe teritoriul comunei.

IV. Cascada Urlătoarea
În inima Munților Ciucaș, din pântecul pietrei, țâșnește apa cristalină, fără a-și schimba ritmul, debitul constant al izvoarelor fiind elementul specific al acestui șir de cascade. Sub perdeaua de apă, roca calcaroasă prinde pe alocuri o culoare roșiatică. Acest fenomen hidrogeologic cu front liniar de izvoare, aproape că urlă, chemându-te în căderea lor. Zona este amenajată cu locuri de picnic pentru turiști, aceștia putând savura în liniște spectacolul natural al Urlătoarei.

V. Valley 21
Cel mai prestigios proiect de case de vacanță din România, VALLEY21 este un resort într-un loc unic din Europa. Este un parteneriat mixt public-privat inițiat de oameni care împărtășesc aceeași viziune: un grup de investitori olandezi și autoritățile locale din Vama Buzăului care doresc să transforme această vale într-o destinație turistică premium. Situat în frumoasa zonă de la poalele Munților Ciucaș, sit Natura2000, parte a Arcului Carpatic, aproape de viața citadină din Brașov și de legenda lui Dracula, Vama Buzăului este o comună tradițional transilvăneană și, un aspect foarte important, este cea mai nouă stațiune turistică certificată din România (Noiembrie 2018). Unitățile locative sunt proiectate de o echipă internațională de arhitecți din Italia, Olanda și România pentru a îndeplini standardele corecte, toate oferind o priveliște spectaculoasă care te fac să te simți că privești lumea de sus. VALLEY21 este un loc pe care nu-l mai găsiți în Europa.

Este legătura simbolică dintre viața frenetică a secolului XXI și esența vieții într-o comunitate pastorală înrădăcinată într-o natură nemișcată. Un resort într-o parte a Transilvaniei care a supraviețuit secolelor de schimbare și care a păstrat valori ce au dispărut în alte părți.

VI. Camere la munte
Este un brand local lansat în anul 2021 de către autoritățile locale din Vama Buzăului, în parteneriat cu locuitorii comunei, și reprezintă o experiență în ceea ce privește cazarea în gospodăriile proprii din localitate. Orice localnic care dorește să pună la dispoziție camere de închiriat din propria gospodărie poate funcționa sub această \”umbrelă\”, în acest fel cazarea reprezentând pentru turiști o adevărată experiență.

VII. Trasee turistice
Sunt omologate în acest moment 3 trasee turistice către muntele Ciucaș cu plecare din Stațiunea Turistică Vama Buzăului.

VIII. Centrul de echitație VAMAANIRAL – aici se pot lua lecții de călărie inclusiv posibilitatea de a petrece câteva clipe minunate în compania cailor din cadrul acestui centru.

IX. Campingul Oliver sau Festung sunt locuri unde se poate campa cu rulotele iar în plus în campingul Oliver există și posibilitatea de a pescui sau a te plimba cu barca pe lac.

X. Vechiul pichet de grăniceri și cele 7 „Festung”-uri
Vestigii care vorbesc despre istoria zonei sunt reprezentate de ruinele pichetului de grăniceri și cele 7 Festung-uri (întăriri), în genul taberelor militare, amplasate în trecătoare, unde se afla în trecut granița Transilvaniei cu Țara Românească.

XI. Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului”
Construită în anul 1848 în stil bizantin, biserica a fost restaurată în 1880. În 1958 a fost pictată de către pictorul Iosif N. Vasu din București, împreună cu colectivul de pictori Ștefan Chioreanu, folosind tehnica frescei. Iconostasul a fost lucrat în lemn de meșterul N. Porfirescu din Măneciu Ungureni, jud. Prahova, el fiind și cel care a pictat icoanele aplicate pe acesta. Biserica din Vama Buzăului reprezintă o unitate distinctă, bine reliefată arhitectural, cu specificul calm și cald al așezării ei.

XII. Masivul Ciucaș
Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Se învecinează cu Munții Tătaru și Munții Siriu la sud-est și est, Depresiunea Întorsurii, Munții Întorsurii la nord și Munții Grohotiș la vest. Este alcătuit din două culmi principale: culmea Ciucaș-Bratocea pe aliniamentul SV-NE și culmea Gropșoarele-Zăganu pe direcția NV-SE, unite prin înșeuarea muntelui Chirușca. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciucaș (1954 m). Marcaj: cruce albastră – Durata: 8:30 – 9:30 ore Cheia – Podul Berii – Cabana Ciucaș – șaua Chirușca – Izvorul Lăptișorului – Cabana Pirușca, în Valea Strâmbu – Piatra Mitocului – Dealul Seciului – Vama Buzăului Marcaj: bandă galbenă – Durata: 6:30 – 7:30 ore Cheia – Cabana Muntele Roșu – Valea Berii – Cabana Ciucaș – Vârful Ciucaș – Vârful Urlătoarea Mică – Piatra Mitocului (continuare pe marcaj cruce albastră spre Vama Buzăului)

XIII. Ciclism
Multe trasee pot fi parcurse pe bicicletă. De la rute ușoare, de relaxare și până la trasee cu dificultate ridicată, masivul Ciucaș și împrejurimile sale oferă iubitorilor ciclismului experiențe inedite. Drumurile forestiere ce leagă localitățile din zonă pot fi, de asemenea, o opțiune bună pentru ture de bicicletă. Sporturi de iarnă – Vama Buzăului este o alegere bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă, stratul de zăpadă menținându-se aici patru luni pe an. Un alt mod de a admira peisajele de iarnă este la plimbare cu sania pe vechile drumuri de țară. Pescuit – Cei care au ca pasiune pescuitul vor găsi păstrăvi din belșug în apele afluenților Buzăului, la Vama Buzăului.

XIV. Sărbătoarea „Gospodarul Vămășan” se organizează anual în luna august și are ca scop revigorarea tradițiilor și promovarea zonei. Cu această ocazie sunt organizate prezentări de animale, concursuri de pescuit și de tăiere a buștenilor, spectacole folclorice și degustări de produse tradiționale.

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments