SĂVÂRȘIN

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SF GHEORGHE | BUZIAȘ | VAMA BUZĂULUI | SĂVÂRȘIN | SOVATA | VALEA DOFTANEI

SĂVÂRȘIN

Săvârșinul este una dintre cele mai frumoase comune de pe Valea Mureșului, fiind un reper atât pentru frumusețea locurilor, dar totodată un reper din punct de vedere cultural și al tradițiilor locale. Sărbătorile de Iarnă au aici un farmec aparte datorită acelor frumoase obiceiuri a colindatului cu dubele. Dubaşii de la Săvârşin sunt unici în România şi asigură sărbătorilor de iarnă un farmec deosebit, când colindă din casă în casă şi promovează valorile tradiţionale. Situat în cadrul natural pitoresc montan al judeţului Arad, Săvârşinul este propunerea Consiliului Judeţean pentru competiţia Localitate Turistică. De anul trecut, castelul regal primeşte turişti şi a devenit unul dintre principalele repere turistice la nivel naţional. Între pereţii săi s-a scris o parte din istoria României moderne, destinul Casei Regale se împleteşte cu castelul acesta cochet. Începând cu duminică, 1 mai 2022, Parcul și Satul Regal vor putea fi vizitate în fiecare săptămână în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între ora 9.00 și ora 18.00.

Vor putea fi vizitate Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Magazinul de Suveniruri și Casa Ceaiului, unde vizitatorii vor putea servi cafea, ceai, sucuri de fructe și patiserie locală. Tot la Săvârşin funcţionează şi Muzeul Eugen Popa, unic în România prin colecţia de tablouri şi obiecte aduse de artistul plastic din călătoriile sale în China. Muzeul a fost renovat de Consiliul Judeţean Arad. Săvârşinul este o destinaţie turistică emergentă, cu mare potenţial de dezvoltare, de la deschiderea Castelului Regal pentru turism, anul trecut, fiind vizitat de peste 10.000 de turişti la fiecare sfârşit de săptămână, număr în creştere permanentă. Săvârşinul este şi un punct important pe harta circuitului Bisericilor de Lemn de pe Valea Mureşului, din judeţul Arad, circuit acreditat de minister. Prima biserică catolică numită “Sfânta Ana” s-a ridicat în parcul castelului în anul 1751. Ea a fost distrusă în timpul răscoalei lui Horea (1784). Biserica a fost reclădită de către vicecomitele Andraș Forray în 1804, iar în 1810 a dotat-o cu orgă.

Clădirea a fost jefuită în 1812. În 1820 clopotul a fost înlocuit cu unul mai mare și s-a montat un ceas în turlă. În 1828 au fost necesare reparații mari. Sfințirea a avut loc abia în anul 1863. Ultima slujbă oficiată la biserica din parcul castelului a avut loc în 3 mai 1875. Piatra de temelie a actualei biserici romano – catolice din Săvârșin s-a pus pe data de 29 mai 1875. Aceasta este o clădire înaltă, din cărămidă ridicată în piața din centru. Starea bisericii este încă destul de bună și în prezent. În fața Altarului bisericii sunt înmormântați Andrei Forray și soția sa, Iulia, născută Brunswick. Alături de familia Forray este înmormântată și o soră a Iuliei, Tereza Brunswick, rămasă în legendă ca presupusa “Iubită nemuritoare” a lui Beethoven.

Consiliul Judeţean Arad a investit în infrastructura turistică şi de agrement a zonei Săvârşin pe trei planuri: -reabilitarea de obiective culturale: ne-am concentrat eforturile pe punerea în valoare a Casei Memoriale a artistului plastic Eugen Popa. Colecţia sa de tablouri şi obiecte de colecţie exotice poate fi vizitată zilnic, începând cu anul 2021. -reabilitarea infrastructurii rutiere: printr-un amplu proiect în valoare de peste 5.000.000 de euro, legăm zona Săvârşin, prin regiunea montană a Aradului, de staţiunea de interes local Moneasa. Proiectul este în derulare şi beneficiază de două surse majore de finanţare: Programul Naţional de Dezvoltare Locală (pe tronsonul Dezna-Moneasa) şi bugetul Consiliului Judeţean Arad, pe tronsonul Dieci-Dezna. -finanţarea evenimentelor culturale: prin Centrul Cultural Judeţean, Consiliul Judeţean a inclus Săvârşinul pe calendarul evenimentelor culturale anuale.

În acest moment avem șantier deschis în aproape toate localitățile din comună, ținând cont că sunt nouă localități și trebuie să facem investiții în fiecare localitate, pentru că nu putem lăsa nici un sat aparținător în urmă, de aceea am luat hotârârea ca pentru fiecare localitate să facem ceva. Se lucrează în paralel la două proiecte de modernizare a infrastructurii în comună, în satele de un pitoresc aparte Cuiaș, Toc, Hălăliș, Căprioara, Valea Mare. Lucrările sunt finanțate o parte cu fonduri de la Uniunea Europeană cu o valoare de un milion de euro dar și din fonduri guvernamentale.

Prin intermediul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Arad, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Arad, destinaţia Săvârşin a fost inclusă în trei trasee ale turismului de o zi:

– circuitul gastronomic, care pune în valoare oferta culinară specifică judeţului Arad;
– circuitul bisericilor de lemn, care include biserici de lemn din sec. XVIII, unele dintre ele aflate în administrarea Muzeului Ţăranului Român;
– circuitul cultural al Văii Mureşului, care pune în valoare comunităţile istorice de pe Valea Mureşului. Pe cele trei circuite au fost organizate programe de week-end pentru arădeni, gestionate de Consiliul Judeţean Arad şi primăria Săvârşin, respectiv primăriile altor unităţi administrativ-teritoriale de pe Valea Mureşului.

În Săvârşin funcţionează şi centrul local de turism, care organizează acţiuni de creştere a vizibilităţii prin participări la târguri, festivaluri, evenimente dedicate turismului. Centrul a reprezentat Săvârşinul în iunie 2021 la Ziua Turismului Arădean, organizată de Consiliul Judeţean Arad, şi la Ziua Recoltei. Pentru promovarea ofertei turistice locale a fost deschisă şi o pagină de Facebook. Centrul publică advertoriale pentru creşterea vizibilităţii destinaţiei, în presa din vestul ţării şi în presa on-line.

Descoperă Săvârșin!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments