ORADEA

Finalistele Destinația Anului 2022, etapa pe regiuni istorice:
SIBIU | BUCUREȘTI | ORADEA | HUNEDOARA | TIMIȘOARA | SUCEAVA | GALAȚI

ORADEA

Bine ai venit în Oradea – un oraș proaspăt, primitor și plin de viață! Pe măsură ce descoperi orașul, vei observa cum acesta prinde culoare, te surprinde și te acaparează. 89 de obiective în stil #ArtNouveau domnesc în armonie aici, alături de clădiri în stil seccession, baroc, bastionar stelar-medieval. Însă Oradea este mult mai mult decât #ArtNouveau. Este un oraș înfloritor, un oraș al relaxării și al sănătății, un paradis al apelor termale pe care îl formează alături de Băile Felix și Băile 1 Mai. Toate acestea fac din Oradea un #SlowLivingCity în care trăiești cu drag și în care îți vei dori cu siguranță să revii! Ți s-a întâmplat vreodată să vizitezi un oraș și să-ți dorești imediat să trăiești acolo?

Oradea, capitala Art Nouveau a României, este pur și simplu o bijuterie arhitecturală. Vei remarca asta observând clădirile impozante, devenite simboluri ale orașului, dar și în multe detalii ce păstrează urmele istoriei, cu tot farmecul ei. Arhitectura #ArtNouveau a dus la includerea Oradei în topuri prestigioase, iar veselia specifică locuitorilor orașului, contribuie zi de zi la sentimentul de #LifeNouveau.

Oradea te așteaptă să o iei la pas și să-i descoperi bijuteriile arhitecturale: 89 de clădiri și monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice și 38 de obiective cu valoare arhitecturală incontestabilă. Explorând Oradea la pas, te vei bucura de farmecul orașului și de o experiență „altfel”, în ritmul natural al pașilor tăi. Dacă distanțele ți se par prea mari, bicicleta sau trotineta îți pot fi de mare ajutor. Pistele speciale pentru biciclete însoţesc atât Crișul Repede, cât și pârâul Peța, în aproape toată lungimea cursului lor din oraș, iar cei peste 1,5 milioane de mp de spațiu verde sunt o adevărată cură de oxigen. Te poți bucura de toate acestea fără grijă – Oradea este un oraș cu adevărat prietenos pentru iubitorii mersului pe bicicletă!

Fiecare traseu în care pornești are ceva aparte, care să-ți capteze privirea. Fie că îți dorești să redescoperi istoria îndepărtată, să te bucuri de un moment de reconectare în mijlocul naturii sau de o seară specială în oraș, Oradea și județul Bihor au mereu ceva care să te atragă, indiferent de anotimp.

Chiar și atunci când ești doar în trecere, Oradea reușește să te acomodeze foarte repede, te ajută să o descoperi, să o simți și să o savurezi. Oradea este un #SlowLivingCity care te primește cu drag și care te așteaptă să revii cu dor, în orice anotimp! Oradea este întotdeauna deschisă: pentru explorare, aventură și relaxare deopotrivă.

În perioada 2020- 2021,două mari obiective turistice și culturale au fost restaurate și redate circuitului turistic. Casa Darvas-La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, construită în stil Art Nouveau-Secession. După un amplu proces de reabilitare, în iulie 2020, Casa Darvas – La Roche găzduiește acum cel mai nou muzeu din oraș: Muzeul Art Nouveau. O clădire cochetă, unică prin frumuseţe şi modernitate, care poate sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. Casa Darvas-La Roche a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó. Te invităm într-o călătorie inedită, în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii. Expoziția muzeală dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez de la Oradea. Obiectele prezente în cadrul expozițiilor au fost caracteristice locuințelor burgheze, la vile și palate, construite în stil Art Nouveau. Turnul Primăriei, obiectiv reabilitat alături de Palatul Primăriei Oradea, a fost repus în circuitul turisctic în 2021, cu ocazia zilei Municipiului Oradea. Localizat chiar în inima orașului, Turnul Primăriei oferă o panoramă unică, de 360 de grade, asupra obiectivelor simbol din capitala Art Nouveau: Palatul Vulturul Negru, Palatul Moskovits Adolf și fii, Biserica cu Lună, Sinagoga Neologă Sion sunt doar o parte din obiectivele care pot fi admirate din Turnul Primăriei Oradea. Redeschis după doi ani de reabilitare, turnul încântă vizitatorii cu priveliștea pe care o oferă de la cele trei nivele de panoramă. Are o înălțime de aproape 50 metri și 250 de trepte, cu 4 nivele principale. Indiferent de anotimp, Turnul Primăriei merită pe deplin să fie vizitat!

De asemenea, în anul 2021, inaugurat chiar de ziua orașului Oradea, în 12 octombrie, Templului Francmasoneriei a intrat în circuitul turistic național. Clădire emblemă și unică în țară, adăpostește o parte importantă a istoriei locale și naționale. Despre istoria clădirii, aflăm că a fost proiectată în anul 1901 de către arhitecţii Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos, membri ai Lojei Masonice din Budapesta şi a fost inaugurată în anul imediat următor, în 1902. Cei doi arhitecţi au construit tot în acelaşi an, 1902 și Palatul Fuchsl, considerat a fi prima clădire Art Nouveau din Oradea. Denumită iniţial după numele patronului spiritual al Oradiei, Regele Sfântul Ladislau, templul are la bază o concepţie arhitecturală de tip ermetic, sugerând caracterul secret, iniţiatic, al ordinului masonic. Din acest motiv, faţada nu are ferestre, ci doar un portic în stil neogrecesc, care marchează intrarea în clădire. Porticul este compus din două coloane (aluzie la cele două coloane ale templului lui Solomon) şi doi pilaştri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti, iar în partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, care se îmbină cu ornamentaţiile specifice masoneriei. Vizitatorii și pasionații sunt așteptați să descopere frumoasele încăperi renovate care au funcțiunile specifice unei loji masonice.

Descoperă Oradea!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments