IAȘI

Destinațiile anului 2021: ORADEA | BANATUL MONTAN | BRĂILA |
IAȘI | DELTA DUNĂRII | ȚARA MARAMUREȘULUI

Orașul unde istoria nu e uitată și nu stă pe loc.
Orașul unde arta formează oameni.
Orașul cu brațele deschise.
Orașul boem, poem, în transformare.

IAȘI

Iașul este orașul care oferă un sens comun istoriei și transformării, unui trecut plin de poezie, literatură, artă și unui prezent care se îngrijește de patina timpului, dar în același timp îmbrățișează schimbarea, evoluția, mediul business, dezvoltarea, tehnologia, potențialul creației locale.

“Orașul unde istoria nu e uitată și nu stă pe loc, iar arta formează oameni”

La Iași s-a pregătit Unirea de la 1918. Și tot aici, în mai 1600, se realiza prima unire a Țărilor Române, când Mihai Viteazul îl alunga pe Ieremia Movilă de pe tronul Moldovei. Este orașul apartenenței.

La Iași au luat naștere artele moderne în România. Atât turiștii, cât și locuitorii, păstrează emoția premierelor de fiecare dată când îi străbat străzile sau îi pășesc pragul: prima reprezentație teatrală în limba română în 1816, prima reprezentație de operă în 1833, înființarea primului Teatru Național din România în 1840. Este orașul care îți dă să guști din curajul începutului.

La Iași este unul dintre cele “șapte teatre din lume care îți taie respirația”, clădirea actuală a Teatrului „Vasile Alecsandri” ocupă locul 2 în acest top realizat de BBC. O piesă de teatru sau de operă văzută de pe un scaun din Sala Mare este o experiență extraordinară pentru toate vârstele. Îți lasă toate simțurile uimite și glorioase. Este un teatru din care ieși învingător.

La Iași, George Enescu a inaugurat Filarmonica în 1942. De atunci energia locului și a frumosului și-a păstrat unicitatea și vibrația. Pinacoteca, colecțiile etnografice, cutiile muzicale din Muzeele din Palatul Culturii completează profilul Iașului cultural. Este orașul în care ești conectat frumos la trecut.

La Iași, istoria este aici, dar nu stă pe loc. Străzile și piețele scriu pe asfalt și spații verzi libertate, artă, teatru, film, literatură, muzică. Toate prind formă, capătă culoare, transmit tinerețe, inspiră generații prin multitudinea de festivaluri, galerii de artă, spații neconvenționale unde artiștii contemporani dau frâu liber vocii și simțirii. Cele peste 500 de monumente istorice, 20 de muzee, zeci de săli expoziționale reprezintă forța orașului, alături de activitatea Teatrului, Operei, Filarmonicii, Ateneului Tătărași, și de evenimentele mari repetabile (FILIT, FIE, FITPTI, Afterhills, Rocanatherworld, RCW etc.). Este orașul în care vocile capătă glas.

“Orașul cu brațele deschise”

Cea mai veche universitate din România, respectiv „Alexandru Ioan Cuza”, universitatea cu cei mai mulți studenți străini, respectiv „Universitatea de Medicină și Farmacie”, Universitatea Agronomică, Universitatea Tehnică și Universitatea de Arte „George Enescu” fac din Iași un centru universitar care acoperă majoritatea domeniilor de studiu și fructifică setea de cunoaștere atât pe plan național, cât și internațional. Centrele culturale francez, german, britanic, italian și chiar arab întregesc orașul cu brațele deschise. Este un oraș al cunoașterii și al viitorului.

“Orașul arhitectural, boem, poem, în transformare”

La Iași, bijuteriile arhitecturale dau un aer poem și boem fiecărei plimbări și descoperiri. Atât turiștii, cât și localnicii explorează măreția unor clădiri istorice, care emană artă și bun gust. Palatul Justiției, cunoscut astăzi ca Palatul Culturii, este cea mai importantă reprezentare a stilului neogotic din România. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” ocupă clădirea care iniţial a adăpostit sediul Fundaţiei Regelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Palatul a fost construit în stil neoclasic între anii 1930 și 1934. Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, o clădire ce impresionează prin dimensiuni și arhitectură, a fost construită după planurile arhitectului elvețian Louis Blanc, în stil eclectic francez, îmbinând stilurile clasic și baroc. Holul principal de la parter, cu o lungime impresionantă de 130 de metri, ”Sala Pașilor Pierduți”, este minunat decorat cu picturi murale suprarealiste realizate de marele artist contemporan Sabin Bălaşa. Este un oraș al bijuteriilor arhitecturale.

Complexul urbanistic, Palas, lasă ochiul turiștilor fără suflare. O apariție modernă și mondenă, aduce și combină perfect Palas Mall, un centru de clădiri de birouri și o oază verde de liniște, amenajată pe locul fostelor grădini ale Curții Domnești din Iași. Ansamblul, inaugurat în anul 2012, se întinde pe o suprafață de 270.000 mp și a costat în jur de 265 de milioane de euro, fiind, la momentul construirii, cea mai mare investiție imobiliară din afara Bucureștiului. O nebunie vizuală care te încarcă. Este un oraș al evoluției.

Se spunea că la Iași, din orice loc te-ai afla, puteai vedea turla unei biserici. Orașul celor 100 de biserici reunește edificii ale cultului ortodox, catolic, armean, lipovenesc sau neoprotestant. Pelerinul va descoperi monumente religioase încărcate de istorie și spiritualitate, morminte ale ctitorilor și ale ierarhilor sau o iconografia bogată. Vizitatorul laic va admira priveliștea din Turnul Goliei și poveștile cu diaconul Creangă, armonia de arce ale coloanelor din marmură de la Biserica Bărboi, dantelăria din piatră de la Trei Ierarhi sau pictura familiei Regale de la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană reprezintă epicentrul vieții ortodoxe la Iași și atrage anual sute de mii de pelerini din tot Estul Europei. Este un oraș al spiritualității.

Iașul, orașul care împarte miros de tei, este un oraș al fructificării potențialului local. Pietonalele ascund restaurante și cafenele chic, brand-uri locale, bunul gust al propriului și al figuratului, potențialul creativității autentice, din inima Moldovei. Este un oraș al potențialului.

Iașul, orașul a cărui identitate nu poate fi concepută fără contribuția semnificativă pe care au avut-o minoritățile până la mijlocul secolului al XX-lea, un Iași multicultural unde evreii, armenii, francezii, italienii, polonezii, austriecii, rușii, grecii și germanii și-au lăsat amprenta aceasta, care e a noastră, a tuturor, localnici, turiști, viitori localnici. Este un oraș al diversității.

Lasă-ți amprenta și lasă-i amprenta! Bine ai venit și revenit la Iași!

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments