BRĂILA

Destinațiile anului 2021: ORADEA | BANATUL MONTAN | BRĂILA |
IAȘI | DELTA DUNĂRII | ȚARA MARAMUREȘULUI

BRĂILA

Situat la întâlnirea Dunării maritime cu însoritul Bărăgan, Brăila a fost un cunoscut oraș comercial și cosmopolit, cel mai important port de export al grânelor din Țara Românească, fiind în trecut o cetate militară de temut- Ibrail, bine fortificată, inclusiv în subteran prin intermediul hrubelor, rezistând timp de aproape trei secole, câtă vreme orașul a fost sub ocupație otomană.

Bogat și ofertant, orașul Brăila a devenit rapid, pe parcursul sec. XIX și începutul sec. XX un spațiu efervescent, multietnic și cu vocație europeană. Mari personalități s-au născut aici: Mihail Sebastian, Panait Istrati, talentatul interpret de jazz, Johnny Răducanu, purtând faima orașului dunărean mai departe și vorbind lumii întregi, despre frumusețea de netăgăduit a Brăilei.

Peste toate s-a așternut represiv comunismul, nereușind însă să șteargă reperele identitare ale orașului. Le descoperim încă pe străduțele pietruite, uitate de vreme, pe vadurile Dunării, în trama radiar concentrică concepută în timpul administrației rusesti, sub conducerea lui Pavel Kiseleff, în arhitectura eclectică și bine păstrată a clădirilor vechi și a caselor armatorilor greci, în elementele spectaculoase de decor urban cum ar fi Ceasul baroc – simbol al orașului, în interiorul grandios al Bisericii Grecești sau la coșurile celor mai impozante mori de altădată.

Nava istorică Borcea (1914), cu zbaturi, încă plimbă turiștii nostalgici între Brăila și Galați, ambarcațiunile turistice al Administratiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei așteaptă cuminți la ponton, doritorii de mici excursii pe Dunăre sau înspre insulițele, lacurile și privalele din Balta Brăilei, șalupa Chira Chiralina, cea mai nouă navă turistică oferă o opțiune modernă și confortabilă de navigat pe cursul fluviului și de captat imagini panoramice ale orașului port. Sau poate vă încântă o simplă și relaxantă plimbare pe faleza Dunării, dimineața, pentru a putea admira ”Mureșul”, fosta navă de protocol a cuplului Ceaușescu sau poate doriți pur și simplu să beți o cafea sau să gustați un vin parfumat de la Crama Măcin sau de aiurea, în compania pescărușilor, pe una dintre terasele hotelurilor, cu vedere la bătrânul fluviu sau la Munții Dobrogei.

Iar dacă ești un fotograf pasionat, în căutare de locuri instagramabile, atunci Strada Regală (actualmente Str. M.Eminescu), cu stradelele adiacente, cu arhitectura ”Fin de siecle” și cu umbreluțele ei multicolore (mix de vechi și nou) reprezintă o reală opțiune turistică.

Mai socotiți că Brăila se află atât de aproape de București, pe drumul spre Tulcea și Delta Dunării sau spre complexul tărâm dobrogean și că în curând, toate se vor conecta în mod fericit, când Podul peste Dunăre va fi gata. Toate aceste argumente sau fiecare în parte fac din Brăila o posibilă destinație turistică de citybreak, de petrecere a timpului liber, un spațiu gata de a fi explorat, când alte opțiuni devin prea complicate sau sunt prea departe.

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments