5 ȘOSELE MONTANE DIN ROMÂNIA DE PARCURS ÎN 2022

  • Post comments:0 Comments
You are currently viewing 5 ȘOSELE MONTANE DIN ROMÂNIA DE PARCURS ÎN 2022

Primăvara pare că se instalează tot mai confortabil și la noi în tara și vedem cum toate în jurul nostru se trezesc la viață. Inclusiv cheful de planificat concediile și drumețiile de anul acesta crește odată cu temperatura din termometre. Vă propunem în acest articol 5 destinații cu suișuri și coborâșuri, la propriu – șoselele montane din Romania. Am făcut un top 5, dar cu siguranță ar mai fi cate ceva de adăugat.
Așadar, fie că planifici destinații de weekend sau drumeții mai lungi prin țară, iată ce șosele montane să nu ratezi:

1. Transfăgărășan
Renumit deja la nivel internațional, Transfăgărășanul rămâne cea mai spectaculoasă șosea montană din Romania. Cu o lungime de 151 km, șoseaua traversează pe axa nord-sud Munții Făgăraș, din comuna Bascov, jud Argeș până în apropierea comunei Cărțișoara. De-a lungul traseului pot fi vizitate următoarele obiective turistice: Mănăstirea Curtea de Argeș, Cetatea Poenari, Valea lui Stan, Barajul Vidraru, Cascada Capra, Bâlea Lac, Bâlea Cascada. Atenție însă când plănuiți călătoria pe Transfagarasan, întrucât șoseaua se deschide la 1 Iunie 2022.

2. Transalpina
Sau “Drumul regelui” așa cum mai este cunoscut, este cea mai înaltă șosea montană din Romania și este un obiectiv turistic în sine prin prisma peisajelor pe care le oferă. Drumul ce măsoară în total 138 de kilometri traversează Munții Parâng și are cel mai înalt punct în Pasul Urdele. Fiind un traseu montan, Transalpina este închisă în general în perioada 01 Noiembrie- 30 Iunie însă acest interval poate varia în funcție de condițiile climatice. Pe Drumul Regelui se găsesc o serie de lacuri glaciare, dintre care amintin Lacul Gâlcescu, cel mai întins iezer glaciar din zona Gorjului.

3. Transrarău
În inima Bucovinei regăsim Transrarăul – șoseaua montană care unește Valea Bistriței cu Valea Moldovei. Traseul începe în Pojorâta, urca Munții Rarău și coboară spre Valea Bistriței până în comuna Chiril. Se spune că cei 28 de kilometri de drum montan sunt printre cei mai frumoși care poți fi parcuri în România, motiv pentru care Transrarăul merită un loc pe podium alături de Transalpina și Transfăgărășan. Odată ajunși pe Transrarău vă recomandăm să parcurgeți la pas traseul de la Pietrele Doamnei, pentru peisaje care taie respirația și aer curat, de munte.

4. Transursoaia
Șoseaua îngustă de 80 de kilometri șerpuiește prin munți între localitățile Albac și Huedin, prin peisaje de poveste. Altitudinea maximă la care urcă este de 1300 de metri iar pe parcursul traseului poți descoperi următoarele obiective turistice din Tara Moților: satul Fericet unde se regăsește Casa memorială a lui Horea sau lacul Beliș. De asemenea, traseul este ideal pentru iubitorii de ciclism.

5. Transbucegi
Traseul cunoscut și sub denumirea de “Drumul Babelor”, face legătură între stațiunea Sinaia și Cabana Piatra Arsă din județul Dâmbovița. Șoseaua montană străbate platoul Bucegi și oferă peisaje cu adevărat spectaculoase. De pe Transbucegi sau din împrejurimi se pot face o mulțime de trasee montane către diverse obiective turistice. Dintre acestea, amintim câteva care poate iți vor stârni dorul de ducă și curiozitatea: Babele și Sfinxul, Lacul Bolboci, Cheile Zănoagei, Turbăria Laptici, Peștera Ialomitei.

Sperăm că v-am stârnit pofta de plecat la drum și curiozitatea despre locurile frumoase din România. Ca de obicei, vă îndemnăm să susțineți turismul local și să călătoriți în Romania cât mai mult și cât mai frumos. Până una alta, hai să dam un imbold destinațiilor preferate și să le nominalizăm în competiția Destinația Anului 2022, prin completarea formularului de pe pagina principală a site-ului.

Hai să ne cunoaștem tara!

Drumuri bune.

guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments